Potentiale beneficii Imprimare

Rezultatele experimentelor cu probiotice sugereaza o serie de beneficii in utilizarea lor in scop terapeutic si profilactic. Desi exista rezultate incurajatoare, referitor la multitudinea de beneficii potentiale, cercetarile sunt totusi limitate si numai rezultate preliminare sunt disponibile. Trebuie notat ca efectele descrise nu sunt efectele generale ale probioticelor. Cercetarile recente ale biologiei moleculare si asupra genomului Lactobacillus-ului s-au concentrat pe interactiunea cu sistemul imunitar, potentialul anti-cancer, si potentialul probioticelor ca agenti bioterapeutici, in cazurile diareei asociate tratamentului cu antibiotice, diareei calatorului, diareei infantile si sindromului colonului iritabil. Toate aceste efecte pot fi atribuite tulpinii(tulpinilor) testate, nu speciilor , si nici intregului grup de lactobacili(LAB) si bifidobacterii, sau altor probiotice.

Intoleranta la lactoza

Intrucat bacteriile lactice transforma lactoza in acid lactic, ingestia unui anumit tip de bacterie probiotica poate ajuta indivizii care sufera de intoleranta la lactoza, astfel incat acestia sa suporte/tolereze mai multa lactoza decat ar face-o in mod obisnuit, fara ajutorul oferit de ingestia de probiotice.

Prevenirea cancerului de colon

In investigatiile de laborator, unele tulpini de LAB au demonstrat efecte anti-mutante, ce sunt posibile datorita abilitatii probioticelor de a se lega de aminele heterociclice, substante cancerigene formate in carnea preparata. Studiile pe animale au demonstrat ca unele LAB pot proteja impotriva cancerului de colon la rozatoare, si, cu toate acestea, datele studiilor pe subiecti umani sunt limitate si contradictorii. Cele mai multe studii efectuate pe subiecti umani au dus la concluzia ca anumite tulpini de bacterii probiotice pot influenta efectele anticanceroase prin scaderea activitatii unei enzime numita β-glucuronidaza (care poate genera carcinogeni in sistemul digestiv). Studii efectuate pe anumite populatii au atras atentia ca rata cancerelor de colon este scazuta printre consumatorii de produse lactate fermentate.

Reducerea nivelului de colesterol

Studiile pe animale au demonstrat eficacitatea unor tulpini de LAB, care sunt capabile sa reduca nivelul colesterolului seric, presupunindu-se ca inhiba reabsorbtia bilei (care intra in circuitul sanguin ca si colesterol) dar si partiala degradare a acesteia. Unele studii au aratat ca produsele lactate fermentate cu tulpini specifice, pot produce reduceri modeste ale colesterolului total, precum si al colesterolului LDL - la cei cu nivel normal in singe al acestuia. Sunt totusi necesare mai multe teste pe subiecti care sufera de hiper-lipidemie.

Scaderea tensiunii sanguine

Mai multe teste clinice au aratat ca la persoanele care consuma lactate fermentate cu tulpini variate de LAB, acestea pot determina o modesta reducere a tensiunii arteriale. Se crede ca acest fapt se datoreaza inhibitorului ACE-asemanator unei peptide produse in timpul fermentatiei lactice.

Imbunatirea sitemului imunitar si prevenirea infectiilor

Se crede ca LAB au efecte benefice asupra functiei imune a organismului. Ele pot proteja impotriva patogenilor prin competitie si inhibitia acestora. Exista dovezi care arata ca ingestia probioticelor stimuleaza raspunsul imun prin cresterea numarului de celule producatoare de plasma IgA, avand ca efect imbunatatirea si stimularea fagocitozei, ca si concentratia de limfocite T. Testele clinice au aratat ca probioticele pot diminua incidenta infectiilor tractului respirator, dar si a cariilor la copii. Alimentele si suplimentele care contin LAB s-au demonstrat ca fiind eficiente in tratamentul si prevenirea diareei acute, in diminuarea severitatii si duratei infectiilor cu rotavirus la copii, precum si a diareei calatorului la adulti. Recent, efectele benefice ale probioticelor asupra imunitatii organismului au fost evidentiate, la care se adauga si efectele pozitive demonstrate asupra TGI pe subiecti clinic sanatosi. Intr-un studiu incrucisat, in care s-au utilizat voluntari sanatosi, din care unii au ingerat bacterii probiotice vii (Lactobacillus plantarum), altii celule inactive ale aceluiasi tip de probiotic, iar altora le-a fost administrat placebo. Analizele ulterioare ingestiilor au demonstrat efectul clar pozitiv al probioticelor asupra proceselor celulare. Aceste procese activeaza sistemul imunitar permitandu-i sa-si joace rolul protectiv si sa genereze raspunsul imun. Research Top Institute Food and Nutrition

Helicobacter pylori

Se crede ca LAB sunt in masura sa ajute in tratamentul contra infectiilor cu Helicobacter pylori care cauzeaza o forma de ulcer la adulti, atunci cand este folosit in combinatie cu tratamentul medical standard. In aceasta arie de cercetare sunt necesare mai multe studii.

Diareea asociata tratamentului cu antibiotice

Analize aprofundate de-a lungul mai multor ani au dus la concluzia ca probioticele pot reduce scaunele diareice asociate ingestiei de antibiotice. Studii clinice succesive au aratat si beneficiile pe care pacientii varstnici le pot avea in urma ingerarii probioticelor.

Reducerea inflamatiilor

Suplimentele si alimentele in care s-au folosit tulpini LAB s-a dovedit ca moduleaza raspunsurile inflamatorii si hipersensibilitatea la inflamatii, iar aceste efecte sunt in parte generate de reglarea functiei citokinei(molecula proteina secretata de sistemul limfoid, cu rol in imunitatea organismului). Studiile clinice sugereaza ca pot preveni reaparitia bolilor iritative ale colonului, precum si alergiile la lapte si derivatii sai(intoleranta la lactoza). Nu s-au descoperit inca tulpini care sa fie eficace in tratarea eczemelor atopice.

Imbunatatirea absorbtiei mineralelor

Exista ipoteza ca lactobacillii probiotici pot ajuta la corectia malabsorbtiei mineralelor, in special la persoanele in dieta carora se gasesc preponderent cereale integrale, nuci, seminte si legume.

Previne cresterea numarului de bacterii daunatoare in conditiile de stress la care este supus organismul.

Intr-un studiu efectuat pentru a urmari efectele stressului asupra florei intestinale, la rozatoarele carora li s-au administrat probiotice, microflora intestinala a fost echilibrata, prin comparatie cu soarecii carora li s-a administrat numai apa sterila..

Colita si sindromul colonului iritabil(SCI)

Un studiu recent a demonstrat ca lactobacteria B. infantis 35624, reduce simptomele colonului iritabil la femei. Alta bacterie probiotica, Lactobacillus plantarum 299v, si-a dovedit eficienta in diminuarea simptomelor aceluiasi sindrom (SCI). In plus, o formula probiotica, VSL#3, s-a descoperit ca este sigura in tratarea colitelor ulcerante, insa eficacitatea acestui cocktail ramane incerta. Bifidobacterium animalis DN-173 010 poate ajuta.